سرطان و تشخیص زود هنگام
امروزه سرطان یکی از مشکلات عمده سلامت محسوب می شود. در کشورهای توسعه یافته از طریق تشخیص زودهنگام و همچنین فناوری و روش های پزشکی در حال توسعه، میزان بهبود در سرطان حدود 55 تا 66 درصد است. پروفسور دکتر نِجدِت اوسکِنت متخصص سرطان شناسی/ فوق تخصص سرطان شناسی مرکز پزشکی آنادولو درباره روش های غربالگری صحبت می کند که در تشخیص زودهنگام سرطان مهمترین وجه محسوب می شوند.
سرطان رتبه دوم شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است. هر ساله در مقایسه با انواع سرطان های دیگر، سرطان ریه، معده، کبد، روده بزرگ و سینه بیشترین علت مرگ و میر محسوب می شوند. انواع مختلف سرطان در میان زنان و مردان شایع است. انواع سرطان که باعث مرگ و میر بالا در زنان است شامل سرطان سینه، سرطان ریه، سرطان معده، سرطان کولورکتال (روده بزرگ و مقعد) و سرطان دهانه رحم می شود. سرطان ریه، سرطان معده، سرطان کبد، سرطان کولورکتال (روده بزرگ و مقعد) و سرطان مری در مردان شایع تر است.
بسیاری از افراد به اشتباه تصور میکنند که سرطان یک بیماری است در حالیکه سرطان نوعی از بیماری است که با تغییر در ساختار طبیعی یک سلول به وجود می آید. بدن انسان متشکل از میلیونها سلول است که باعث ایجاد بافتهایی مانند ماهیچهها، استخوان و پوست میشود. سلولها بهطور منظم و کنترلشده تکثیر میشوند که این کار منجر به رشد و ترمیم بافتهای بدن می شود. اما رشد غیر عادی و بیش از حد سلولهای غیرطبیعی، تومور نامیده میشود که می تواند خوشخیم یا بدخیم باشد.
بهگفتهی سازمان بهداشت جهانی، حدود ۳۰ درصد تمام موارد سرطانها قابل پیشگیری هستند. برآورد شده است که تنها ۵ الی ۱۰ درصد تمام سرطانها به نقص ژن ارثی مربوط هستند و بقیهی سرطانها به آلایندههای زیستمحیطی، عفونتها و انتخاب شیوهی زندگی مانند، سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و نداشتن فعالیت فیزیکی مربوط میشود. بزرگترین عامل خطر ایجاد سرطان در سطح جهان که قابل پیشگیری است سیگار کشیدن و استعمال تنباکو است. سلولهای سرطانی، سلولهایی غیرطبیعی هستند که به سرعت تولید مثل میکنند و تواناییشان را برای کپی شدن و رشد، حفظ میکنند. نتیجهی این رشد بدون کنترل سلول، ایجاد تودههای بافت یا تومور است.
دکترمحمدجواد طاهری
سرپرست بیمارستان سوانح سوختگی گناوه