عوامل تعیین کننده اهمیت سوختگی ها شرایطی هستند که میزان سوختگی را تشدید می کنند و عبارتند از:
۱- درجه سوختگی
۲- درصد سوختگی (وسعت)
۳- شدت سوختگی
۴- سن مصدوم
۵- محل سوختگی
۶- همراهی سوختگی با عوامل زمینه ای از قبیل دیابت یا بیماری های ضعیف کننده ی سیستم ایمنی
از علل مهم ایجاد سوختگی می توان به :
نور خورشید، شعله ی آتش، جریان برق، بخار آب، مواد مذاب و جوشان، سطوح فلزی یا غیرفلزی داغ، مواد شیمیائی از قبیل اسیدها یا قلیاهای مختلف، اشعه ی ایکس و مواد منفجره اشاره کرد.
از نظر وسعت سوختگی باید به طور مختصر گفت که :
درصدی از سطح بدن که دچار سوختگی شده است اهمیت زیادی در رویکرد درمانی و تخمین عاقبت بیمار سوخته دارد. به طور متوسط مساحت کف دست هر فرد تقریباً یک درصد از کل سطح بدن وی را به خود اختصاص می دهد و با قرار دادن کف دست بر ناحیه ی سوخته می توان "درصد" سوختگی را با تقریب قابل قبولی محاسبه کرد. هرقدر "درصد" سوختگی بالاتر بود، حال بیمار وخیم تر و اهمیت درمان وی بالاتر است. همچنین در افراد بزرگسال ناحیه ی سرو گردن حدود 9%، هر دست (دوطرف) 9% و هرپا (دوطرف) 18%، جلوی تنه 18% پشت تنه 18% و ناحیه ی تناسلی حدود 1% از سطح بدن را به خود اختصاص می دهند. در مورد کودکان این نسبت ها متفاوت بوده و پیچیدگی بیشتری دارند.
در مورد نحوه ی برخورد و درمان انواع سوختگی توصیات درمانی براساس درجه ی سوختگی ارائه می شوند:
در سوختگی درجه یک بهترین کار فرو کردن عضو سوخته یا کمپرس منطقه ی سوختگی با آب سرد است ولی نباید آب بسیار سرد باشد و یا یخ را مستقیماً بر سطح سوخته تماس داد، چون شدت آسیب بافتی را بیشتر می کند. همچنین استفاده از کره، خمیر دندان، برش های سیب زمینی، جوش شیرین، سفیده ی تخم مرغ و سایر روش های مشابه منشاء علمی نداشته و توصیه نمی شوند. پانسمان ساده و خشک منطقه ی سوخته کفایت می کند و نیازی به استفاده از پانسمان های اختصاصی با گاز وازلین یا موارد مشابه نیست.
در سوختگی درجه دو باید در ابتدا منطقه ی سوخته را در شرایط استریل پانسمان کرد، بیمار از نظر وجود یا عدم وجود علائم شوک و هشیاری بررسی شود و در بیمارستان یا مراکز درمان سوختگی درمان صورت بپذیرد. نباید در این حالت تاول ها را ترکاند یا سعی در برداشتن پوست سوخته و باقی مانده کرد. استفاده از مواد فوق الذکر یا سایر درمان های محلی و خانگی در این حالت نیز منطقی نبوده و برای از بین بردن تاول ها می توان در محیط درمانی مناسب با سوراخ کردن تاول ها با سوزن های استریل اقدام کرد.
در سوختگی درجه سه باید بیمار بلافاصله به مرکز درمانی مجهز و اختصاصی برای درمان سوختگی اعزام شود و کارهای بعدی از قبیل جراحی یا پانسمان های اختصاصی در این مراکز انجام شود. در صورتی که دراین سوختگی ها لباس ها به پوست چسبیده باشند، نباید با خشونت این لباس ها را جدا کرد و مجدداً باید بر این موضوع تأکید داشت که درمان های محلی و خانگی هیچ نقشی در درمان این سوختگی ها ندارند.