سوختگی ها یکی از مشکلات شایع و بالقوه خطرناکی هستند که همه ی انسان ها به درجاتی گوناگون در طول حیات شان به آنها مبتلا می شوند و ممکن است همه ی رده های سنی و هردوجنس را در همه ی نقاط جهان درگیر سازند. به همین دلیل شناسائی انواع سوختگی و نحوه ی برخورد صحیح با آنها اهمیت بسزائی دارد که در سطور بعدی به اختصار در این مورد اطلاعاتی ارئه می گردد.
از نظر تعریفی سوختگی عبارت است از:
هر گونه آسیب به پوست، مخاط و بافت های زیر پوست که با حرارت مستقیم یا غیر مستقیم ایجاد می شود.
قبل از تقسیم بندی انواع سوختگی ها باید گفت که به طور کلی پوست انسان از سه لایه تشکیل شده است که از بالا به پائین عبارتند از : اپیدرم یا روپوست، درم یا میان پوست و هیپودرم یا زیرپوست.
دونوع تقسیم بندی اساسی برای سوختگی ها وجود دارد:
الف- تقسیم بندی براساس سطح سوختگی و ب- تقسیم بندی براساس شدت سوختگی
الف- انواع سوختگی براساس سطح سوختگی:
1- سوختگی درجه یک- در این نوع سوختگی فقط لایه ی بالائی یا اپیدرم آسیب می بیند و سرخی، تورم و درد در ناحیه ی سوخته به وجود می آید. پوست در حین لمس دردناک است. این نوع سوختگی معمولاً طی چند روز به سرعت و بدون به جا گذاشتن آثاری از قبیل تغییر رنگ یا ایجاد اسکار یا جوشگاه بهبود می یابند.
2- سوختگی درجه دو- در این نوع سوختگی لایه ی اپیدرم به همراه قسمتی یا تمام لایه ی درم آسیب می بیند. پوست سوخته بسیار دردناک، ملتهب، مرطوب و اغلب تاول دار بوده و در حین لمس نیز دردناک است. این سوختگی دیرتر از سوختگی نوع اول و طی زمانی سه تا چهار هفته ای بهبود می یابد و اسکار یا تغییر رنگ به جای می گذارد.
3- سوختگی درجه سه- در این نوع سوختگی آسیب تا لایه ی هیپودرم یا حتی چربی زیر پوست، عضلات یا گاه تا استخوان ها و اعصاب پیشروی می کند. محل سوخته به رنگ سیاه ذغالی، خاکستری یا سفید درآمده و به دلیل تخریب اعصاب زیرین پوست اغلب درد نیز وجود ندارد ولی گاه نیز دردهای بسیار شدید وجود دارند. ممکن است به دلیل از دست دادن شدید و وسیع آب و املاح بدن فرد در حالت شوک باشد. مبتلایان به این نوع سوختگی حتماً باید در بیمارستان بستری شده و تحت مراقبت های تخصصی و گاه اعمال جراحی گوناگون یا پیوند پوست قرار بگیرند.
ب- تقسیم بندی براساس شدت سوختگی:
۱- سوختگی خفیف :
سوختگی درجه سه در کمتراز2% سطح بدن یا
سوختگی درجه دو در کمتر از 15% سطح بدن یا
سوختگی درجه یک در کمتر از 50% سطح بدن
۲- سوختگی متوسط :
سوختگی درجه سه بین 2 تا 10% سطح بدن (بجز دست و پا، صورت، دستگاه تنفسی فوقانی و دستگاه تناسلی) یا
سوختگی درجه دو بین 15 تا 30% سطح بدن یا
سوختگی درجه یک در بیش از 50% سطح بدن
۳- سوختگی شدید :
سوختگی درجه سه در بیش از 10% سطح بدن یا
سوختگی درجه دو در بیش از 30% سطح بدن یا
سوختگی با اسید یا برق گرفتگی یا
سوختگی در بیمار دارای بیماری زمینه ای